eco mińsk

KROK PO KROKU PICIA KRANÓWKI

Poniżej kilka praktycznych porad związanych z piciem popularnej „kranówki”:

  • Przed spożyciem, szczególnie rano lub po powrocie z pracy lub z wyjazdu weekendowego, pozwólcie podczas 30 sekund spłynąć wodzie - ta ilość „zużytej" wody odpowiada jednemu spłukaniu w toalecie, ale będziecie mieli pewność , że woda jest nieskazitelnie świeża,
  • Jeśli woda postoi jakiś czas w rurach to  absorbuje zanieczyszczenia, które się tam odkładają. Temu naturalnemu zjawisku możemy przeciwdziałać nie tylko spuszczając trochę wody, ale należy przynajmniej raz w tyg. przemyć wnętrze kranu detergentem w celu wypłukania drobnoustrojów, które zwłaszcza w upalne dni, gromadzi się tam sporo,
  • Do gotowania nie używajcie ciepłej wody z kranu, ponieważ takie zachowanie sprzyja tworzeniu się bakterii i rozpuszczaniu metali,
  • Przechowujcie wodę w lodówce,
  • Używajcie jedynie czystych naczyń i spożywajcie wodę w ciągu 24 godzin,
  • Chrońcie wodę przed kurzem i brzydkimi zapachami używając butelek zaopatrzonych w korek,
  • Nie wystawiajcie wody na działanie promieni słonecznych.

Co w sytuacji gdy woda z kranu dalej budzi Nasze zastrzeżenia?

Wodociągi biorą odpowiedzialność jedynie za wodę dostarczaną jedynie do wodomierza. Co to znaczy w praktyce? Przebadana i wysokiej jakości zdatna do picia jest woda przebywająca drogę instalacją wodociągową do urządzenia zainstalowanego w budynku, do którego woda jest dostarczana. Dlatego często przyczyną zażółcenia może być brak konserwacji i dbałości instalacji wodnej w budynku. Ten ostatni odcinek, którym podąża woda zanim trafi do Naszej szklanki może wszystko zmienić. Pamiętajmy więc, gdy stan wody pogarsza się interweniować w pierwszej kolejności w administracji budynku.

 

źródło: http://www.pwikminsk.pl/index.php/nasza-woda/jakosc-wody

polityka prywatności »