eco mińsk
Czajnik - gotować czy nie.

Pić wodę z kranu czy przegotowaną?

Pewnie wielu z Was zadawało sobie to pytanie, co gorsza znaczna większość konsumentów uznaje to za oczywiste, że lepsza jest woda przegotowana. Nic bardziej mylnego.

Żeby przekonać jak błędna jest to teza warto się przyjrzeć co się dzieje z wodą w trakcie gotowania. Owszem gotowanie jest procesem o działaniu antyseptycznym czyli zabija wiele drobnoustrojów, niestety wrzątek nie zabija wszystkich. Z drugiej strony patrząc, gotowanie wody powoduje silne parowanie czystej wody H2O. Niestety w tym samym czasie inne jej składniki nie parują powodując zwiększenie ich stężenia. Równocześnie część z mikroelementów potrzebnych organizmowi ulega wytrąceniu. Dotyczy to głównie wapnia i magnezu - mikroelementów odpowiedzialnych min. za budowę kości, skurcze mięśni, i wiele innych procesów fizjologicznych. Kamień powstały w czajnikach to nic innego jak wytrącony magnez i wapń, które zamiast być przyswojone przez organizm są z wody usuwane.

Trudno sobie nie zadać kilku pytań. Po pierwsze po co gotować wodę skoro wrzątek zabija nie wszystkie szkodliwe drobnoustroje (np. odporność na temperaturę Clostridium Perfringens)? Pytanie drugie po co zabijać coś co nie istnieje? I ostatnie najważniejsze skąd nasze obawy?

Odpowiedź jest jedna: do przegotowywania wody przed wypiciem pchają nas mity i przyzwyczajenia zaczerpnięte z dawnych czasów - pamiętających młodość naszych babć i dziadków. Warto wiedzieć, że woda doprowadzona do zaworu głównego budynku jest regularnie badana i drobnoustroje szkodliwe dla organizmu nie krążą w niej. Oczywiście stare instalacje domowe, przerdzewiałe, mogą powodować dostanie się do obiegu ciał obcych ale o tym jaki jest stan instalacji najlepiej wiedzą sami właściciele posesji.

Podsumowanie.

Gotowanie wody nie ustrzeże nas przed wieloma bakteriami czy przed celowym zanieczyszczeniem. Dodatkowo powoduje zaniżenie jakość wody. Czy warto pielęgnować stare nawyki, oczywistym jest, że nie. Jeżeli chcemy uzdatniać wodę nie gotujmy jej lepszym choć nieekonomicznym sposobem jej uzdatniania jest jej filtracja.

polityka prywatności »